Výcvik a odborná příprava

Větřkovická přehrada - Hasiči využili díky dlouhotrvajícím mrazům příhodné klimatické podmínky a 17. ledna 2024 uspořádali praktický výcvik zaměřený na záchranu osob a práci na zamrzlé vodní hladině. Ideálním místem pro takový výcvik je největší vodní plocha v hasebním obvodu jednotky – přehrada Větřkovice.

Cílem taktického cvičení na Velkém javorníku byla zejména koordinace jednotek při zásobování požární vodou. Náročný kopcovitý terén s úzkými lesními cestami, kladl zvýšené nároky zejména na strojníky hasičských cisteren ale také na samotnou techniku. Taktické řízení v místě zásahu a zejména koordinace kyvadlové dopravy po úzkých lesních cestách znemožňující hladký obousměrný provoz byl zase oříškem pro velitele zásahu.

Kopřivnice, budova bývalé ZŠ náměstí - Požár ve vícepodlažní budově byl námět taktického cvičení, které se uskutečnilo v budově bývalé Základní školy náměstí ve středu 19. dubna 2023 odpoledne. "Hořelo" v nejvyšším podlaží nové přístavby, v zasaženém prostoru se měla nacházet také zraněná osoba....

Vzhledem k vysokému počtu výškových budov a průmyslovému charakteru hasebního obvodu započala jednotka v roce 2019 s rozšířenou odbornou přípravou zaměřenou na práci ve výšce a nad volnou hloubkou. V posledním březnovém týdnu se uskutečnil jeden takový lezecký výcvik na kopřivnickém nadchodu přes silnici a železniční trať spojující ulice Nádržní a Dělnická.

V průběhu únorového oteplení se vyskytly ideální podmínky pro nácvik technik záchrany osob propadnutých ledem. V úterý 14. února, kdy byla na hladině větřkovické vodní nádrže akorát taková propadající se, nestabilní ledová plocha, proběhl výcvik kopřivnických hasičů.

Frenštát p. R. - Taktické cvičení zaměřené na zásah s výskytem nebezpečné látky. Tématem byl únik chlóru z technologického zařízení úpravy vody v aquaparku ve Frenštátu p. R. Do cvičení byly zapojeny jednotky požární ochrany dle aktuální havarijní karty zpracované pro tento objekt. Kromě místně příslušné jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, kterou je stanice Kopřivnice se cvičení účastnila samozřejmě místní jednotka SDH Frenštát p. R., jednotka SDH Kopřivnice a jednotka HZS MSK z centrální hasičské stanice Územního odboru Nový Jičín.

Ve středu 9. listopadu 2022 proběhl v dopoledních hodinách na autovrakovišti v Ženklavě výcvik vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Kopřivničtí hasiči jsou v rámci koncepce dobrovolných jednotek v Moravskoslezském kraji předurčeni na zásahy u dopravních nehod a mají v této oblasti rozšířenou odbornou přípravu. Kromě praktického výcviku probíhá během roku také teoretická odborná příprava, kde si členové jednotky připomenou zásady bezpečnosti práce a taktické postupy, případně novinky z problematiky dopravních nehod. Na vraku vozidla si letos hasiči vyzkoušeli několik variant možných postupů při tvorbě vstupu do vozidla pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení. Letošní výcvik byl rozšířen novinkami týkajících se stabilizace vozidla, práce se stabilizačními tyčemi Holmatro, a také elektromobility. Samotné elektromobily představují pro hasiče nové hrozby, které doposud u běžných vozidel nebyly, a proto je zapotřebí se vzdělávat v této oblasti. Připomeňme, že na prvovýjezdovém voze je kompletní vybavení na dopravní nehody, zcela srovnatelné s výbavou takových vozidel u Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Kopřivnice, Smetanova - V úterý 16. srpna 2022 odpoledne otřásl budovou autoservisu na ulici Smetanově v Kopřivnici výbuch a po něm následoval požár. Uvnitř objektu se měl nacházet větší počet osob. Takový byl námět taktického cvičení jednotek požármí ochrany. 

1 2 ... 8

Tísňová telefonní čísla
150 Hasiči
155 Záchranná služba
158 Policie ČR
112 Jednotné evropské číslo
tísňového volání
Výstrahy ČHMÚ

Směnový kalendář

Webkamera Kopřivnice