Taktické cvičení – únik chemické látky

foto-uvod

V pondělí 8. 4. 2019 v odpoledních hodinách proběhlo společné taktické cvičení s jednotkou HZS Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičíně. Tématem byl únik chemické látky z havarované cisterny.

 

 

 

Přibližně v 18 hodin přijalo krajské operační středisko HZS v Ostravě tísňové volání o havárii cisterny převážející neznámou chemickou látku. Nehoda se měla stát v místní části Vlčovice, poblíž čísla popisného 200. Na místo byly neprodleně vyslány dvě jednotky požární ochrany – cisterna s družstvem a chemický automobil ze stanice v Novém Jičíně a spolu s ní jednotka SDH Kopřivnice, jakožto nejbližší s předurčeností na nebezpečné látky. Havarovanou cisternu se simulovaným únikem kapalné chemikálie představovala velkokapacitní CAS 30.

foto-clanek

Hasiči po příjezdu na místo a prvotním průzkumu identifikovali dle označení na vozidle druh unikající látky a z místa zachránili zraněného řidiče. Souběžně byl vytyčen nebezpečný prostor a byla započata příprava dekotnaminačního stanoviště. Poté hasiči z obou jednotek za pomocí technických prostředků z výbavy jednotlivých vozidel zastavili únikající látku. Simulovaný zásah probíhal v dýchací technice a ve speciálních protichemických oblecích.

 

Tísňová telefonní čísla
150 Hasiči
155 Záchranná služba
158 Policie ČR
112 Jednotné evropské číslo
tísňového volání
Výstrahy ČHMÚ

Směnový kalendář

Webkamera Kopřivnice