Činnost jednotky ve 3. čtvrtletí roku 2017

IMG_14123. čtvrtletí roku se 47 zásahy patřilo v posledních pěti letech k těm klidnějším. Mnohem nižší byl taky počet výjezdů k likvidacím nebezpečného hmyzu, což jsou typicky letní zásahy. Vyšší počet jsme však zaznamenali u výjezdů k vážnějším dopravním nehodám. Závěr čtvrtletí byl pro kopřivnické hasiče předčasnými vánocemi. Nenaděloval ovšem Ježíšek, ale Integrovaný regionální operační program EU. V garážích hasičské zbrojnice zaparkovala nová technika za více než 10 mil. Kč.

 

Počet zásahů ve 3. čtvrtletí: 47

 

Rozdělení podle druhu událostí:

  • požár: 5
  • technická pomoc: 30
  • dopravní nehoda: 4
  • únik nebezpečných látek: 3
  • záchrana osob a zvířat: 3
  • planý poplach: 2

 

 

 

 

Vážné dopravní nehody byly na počátku i na konci prázdnin. 4. července vyjížděli hasiči k vážné dopravní nehodě motocyklu na silnici 1/58 v obci Vlčovice. Motocyklista nezvládl řízení a v pravotočivé zatáčce, na počátku obce ve směru od Frenštátu p. R., položil svůj stroj a zastavil se až o plot protilehlého pozemku. Motorkář byl s vážným zraněním páteře transportován letecky do nemocnice. 5. září se se bouralo v průmyslové zóně ve Vlčovicích. Automobil ve vysoké rychlosti projel rovně přes kruhovou křižovatku, neovladatelný se pak řítil ještě několik desítek metrů a skončil na travnaté ploše před podnikem Dura. Při nehodě utrpěl řidič vážná zranění. I zde zasahovala letecká záchranná služba, která po ošetření transportovala řidiče na trauma centrum fakultní nemocnice v Ostravě Porubě.

Po delší době hasiči zajišťovali odchyt zvěře. Tentokrát si jejich pomoc vynutila poštolka, která zabloudila do jedné z výrobních hal v průmyslovém parku Vlčovice. Hasiči zajistili otevření střešních světlíků a poté k nim poštolku šetrně, pomocí teleskopického nástavce, nasměřovali.

V srpnu museli řešit situaci, kdy na svahu sjezdovky z nepochopitelných důvodů zůstal uváznutý v podmáčeném terénu osobní terénní vůz. Kromě Policie ČR byl přivolán i pracovník odboru životního prostředí kopřivnické radnice, neboť došlo také k úniku provozních náplní vozidla do půdy.

Několik výjezdů kopřivnické jednotky si vyžádal i silný vítr, který foukal od brzkých ranních hodin 10. 8. po téměř celý den. Hasiči řešili nebezpečně nalomené větve. Nasazena byla i výšková technika. Kromě polámaných stromů způsobil silný vítr i výpadek v dodávce elektrické energie a v jednom případě museli hasiči vyprošťovat osobu zaseknutou ve výtahu.

6. září zajišťovala naše jednotka nad rámec běžného výkonu služby pohotovost s výškovou technikou pro potřeby celého územního odboru za automobilový žebřík ze stanice Nový Jičín, který v ten den byl na pravidelné revizní prohlídce. A ještě ten večer vyjížděl k signalizovanému požáru do průmyslového parku v Novém Jičíně.

 

Počet zásahů v 1. až 3. čtvrtletí roku 2017: 161

Rozdělení podle druhu událostí:

  • požár: 29
  • technická pomoc: 92
  • dopravní nehoda: 17
  • únik nebezpečných látek: 9
  • záchrana osob a zvířat: 10
  • planý poplach: 4

 

 

Porovnání počtu a skladby událostí v 1. až 3. čtvrtletí v letech 2013 – 2017

  • 2013: celkem událostí: 161
  • 2014: celkem událostí: 172
  • 2015: celkem událostí: 173
  • 2016: celkem událostí: 191
  • 2017: celkem událostí: 161

 

Odborná příprava v letních měsících byla zaměřena zejména na zdolávání případných požárů v přírodním prostředí. Hasiči si například zopakovali sestavení přenosné lafetové proudnice, hašení pomocí asanační lišty nebo z vodního děla na CAS 32 T 815, která sloužila, vzhledem k blížící se obměně speciální techniky, poslední léto.

Po pěti letech (tehdy jsme vyhráli) jsme se opět přihlásili do ankety Dobrovolní hasiči roku. V soutěžním roce 2017 jsme byli odbornou porotou opět vybráni mezi 5 finalistů pro oblast severní Moravy, která zahrnuje Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj. Vzájemné pořadí těchto pěti jednotek pak určí již pouze hlasy veřejnosti. Ta může hlasovat vyplněním dotazníku na internetu a pomocí textové zprávy.

Hlasování na internetu

Hlasování formou SMS na telefonní číslo 900 77 06 ve tvaru:

HASICI JSM2

26. září se stalo dalším významným dnem v historii hasičského sboru. Jednotka převzala do užívání novou cisternovou automobilovou stříkačku v provedení pro velkoobjemové hašení a dopravní automobil. CAS 30 na podvozku Tatra Force nahradí již více než 30 let starou CAS 32 T 815 a dopravní automobil VW Transporter rozšíří vozový park jednotky o typ techniky, který v ní doposud, ač předepsán platnými předpisy, chyběl. Nákup obou vozidel byl spolufinancován pomocí Integrovaného regionálního operačního programu. Náklady na pořízení techniky přesáhly 10 mil. Kč, přičemž spoluúčast města, jakožto zřizovatele jednotky, činila 10%.

 

 

Činnost jednotky v 1. čtvrtletí roku 2017

Činnost jednotky ve 2. čtvrtletí roku 2017

Výpis zásahů v roce 2017

 

Tísňová telefonní čísla
150 Hasiči
155 Záchranná služba
158 Policie ČR
112 Jednotné evropské číslo
tísňového volání
Výstrahy ČHMÚ

Směnový kalendář

Webkamera Kopřivnice